Pályázatok 2022

A „KULTURÁLIS, ÉS SPORT PROGRAMOK A TIAC VSE SZERVEZÉSÉBEN,

FIATALOKNAK, IDŐSEKNEK EGYARÁNT” CÍMŰ,
VCA—KP-1-20222/4-000933 AZONOSÍTÓSZÁMÚ PÁLYÁZAT

A TAPOLCAI IFJAK ATLÉTIKAI CLUB VÁROSI SPORTEGYESÜLET

a Városi Civil Alap 2022. évi pályázati felhívásra benyújtott

„KULTURÁLIS ÉS SPORTPROGRAMOK A TIAC VSE SZERVEZÉSÉBEN FIATALOKNAK, IDŐSEKNEK EGYARÁNT” CÍMŰ PÁLYÁZATÁT

A MINISZTERELNÖKSÉG ÉS A BETHLEN GÁBOR ALALAPKEZELŐ ZRT.

10 000 000, – FT ÖSSZEGŰ TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÍTETTE,

a VCA-KP-1-2022/4-000933 azonosító számú pályázat Támogatói Okirata 2022. 05.11-én került kibocsátásra.

A pályázat megvalósítása ezt követően megkezdődött, folyamatában megbízási szerződések, szolgáltatások kerültek megkötésre, megrendelésre, kis értékű tárgyi eszközök lettek beszerezve. A szállítók túlnyomó többsége helyi, térségi vállalkozás volt.

A pályázat programtervében elérni kívánt célok a pályázati támogatás felhasználásával teljes körűen megvalósultak. Ezek a következők voltak:

FOCI TÁBOR

FOCI TÁBOR 2022.06.24. – 06.24. Városi sporttelep (Tapolca, Sümegi út 40.) 48 fő gyermek részvételével. A napok középpontjában az 1-1 elleni párharcok voltak, ahol a gyerekek megmutathatták technikai képzettségüket és azt is, hogy milyen cseleket ismernek. A csoportokon belül mindenki játszott mindenki ellen, 2×1-es kapura ment a küzdelem. Az edzés végén a táborvezető győztest hirdetett. Jó hangulatban teltek a délelőtti edzések, a gyerekek, különösen kedvelték az egymás elleni játékokat. Edzések után strandi közös ebéd, játék, szabad program volt felügyelettel.

VULKÁN TÁBOR

VULKÁN TÁBOR 2022.06.27. – 07.01. Létszám 23 fő. A tábor célja volt, hogy a fiatalok számára élményt adjon a természet sokoldalú megismerésére, fontos legyen a közösség formálása. A programok helyszíneire (Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén: Badacsony, Fonyód, Szent György-hegy, Kis-Balaton, Kápolnapuszta, Káli medence) külön bérelt autóbusszal történt a szállítás, a fonyódi napon pedig vízi-taxival tettük meg a Badacsony-Fonyód utat. Több alkalommal balatoni fürdéssel zárult a napi program. A gyerekek megismerkedtek a tájak-hegyek természeti és kulturális értékeivel. Részletesen feltárult előttük az a vulkáni tevékenység, ami létrehozta és megformálta ezeket a csodás képződményeket. A fonyódi és badacsonyi kilátókból hegyfelismerési vetélkedő keretében mélyíthették el még jobban ezekről a tudásukat. A Káli-medence nyugati részén a hegyi kősivatagnak is nevezett Kopasz-hegyet hódította meg a csapat és a kékkúti Theodora ásványvízről is rengeteg érdekességet tudhattak meg.

KATONAI TÁBOR


KATONAI TÁBOR 2022.07.04. – 2022.07.08. A tapolcai Katonai Tábornak a 8. Harckocsi Ezred Katonai Hagyományőrző Egyesület telephelye adott otthont a volt tapolcai Déli laktanyában. A 35 fő résztvevő izgalommal várta, hogy nevelőik az izgalmas héten életre szóló élményekkel gazdagítsák őket, a bajtársiasság és csapatmunka mellett. A tábori napokon előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon vehettek rész a gyerekek, megismerhették a II, világháború szovjet, német és magyar katonáinak fegyvereit, felszerelését. Lehetőség nyílt igazi harckocsin történő utazásra is. Az alaki torna, a vetélkedők, a számháború, a lesállás gyakorlása szintén része volt a programoknak.
A záró ünnepségen a fiatalok egyen pólóba bújtak és egy alakias bevonulást követően a hozzátartozóik előtt vehették át az okleveleiket és érmeiket.

NEMZETKÖZI UTÁNPÓTLÁS LABDARÚGÓ TORNA

NEMZETKÖZI UTÁNPÓTLÁS LABDARÚGÓ TORNA 2022.07.29.- 31. Létszám 60 fő. A tornán Tapolca külországi sportpartnere, a Dunaszerdahely (DAC), Veszprém és Ajka együttesei vettek részt, akik tagjai 2010-2011 években születettek. Az erdélyi Zabola település egészségügyi, és létszámproblémák miatt nem tudott eljönni Tapolcára. A DAC 20 fős küldöttsége (játékosok és kísérőik) 2022.07.29-én, péntek délután érkezett városunkba. A városi sétát és a vacsorát követően a Sportszállón nyertek elhelyezést. A tervezett torna reggelén, 2022.07.30-án a hazai résztvevők, csapatai felhőszakadás közepette érkeztek Tapolcára, a Városi Sporttelepre. Kis várakozás után, amelyet közös beszélgetéssel töltöttünk el, a jó minőségű, a közelmúltban felújított pályának köszönhetően, szerény ünnepség – a Magyar Labdarúgó Szövetség veszprémi igazgatója, Finta Péter úr részvételével – után elkezdődhettek a pályaavató mérkőzések. A kissé kellemetlen idő ellenére is szép számú néző tekintette meg a találkozókat. A színvonalas torna végeredménye 1. Veszprém USE, 2. FC Ajka, 3. DAC, 4. TIAC VSE. A találkozó után az eredményhirdetés, a díjak, és a különdíjak átadása a Tapolca-Diszel városrészben lévő kultúrházban történt, közösen ebéddel. A vendégek a sümegi várba látogattak, megtekintették a tapolcai Tavas-barlangot, Szigligeten balatoni fürdés volt.

FÜRCSI TÁBOR

FÜRCSI TÁBOR 2022.08.01. – 08.05. létszám 26 fő. A vízimádók kísérőjükkel egy héten keresztül látogatták a tapolcai strandot. A programnak a fürdésen, játékos versenyeken, pihenésen túl más célja nem volt. A reggeli gyülekező naponta a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola előtt volt. Egy fél órás séta után a Városi strandon reggeli torna, majd reggeli következett. Kedvező időjárási körülmények között délelőtt és délután is 2-2 foglakozás volt a medencékben játékos elemekkel, vízhez szoktatással, alapvető úszóelemek elsajátításával. A tábor végére többen megtanultak úszni, közösség formálódott, aminek a résztvevők nagyon örülünk. A közös étkezések az árnyékos környezetben különösen kedveltek voltak.

HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK LABDARÚGÓ TORNÁJA

HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK LABDARÚGÓ TORNÁJA 2022.08.06. A létszám 27 fő. A TIAC VSE vezetése mindig is fontosnak tartotta a hátrányos helyzetű, a roma gyerekek tornájának megrendezését. Erre a Városi Sporttelepen (Tapolca, Sümegi út 40.) került sor.

A Tapolca-Diszel városrészben működő, speciális, térségi körzetű Szász Márton Általános Iskolából és Devecserből érkező, valamint tapolcai roma gyerekekből álló csapatokkal, körmérkőzésekkel, amelyen a születésüktől tehetséges fiatalok számot adhattak tudásukról. A tornán a Devecseri SE csapata bizonyult a legjobbnak. Az eredményhirdetést követő ebéd után a gyerekek örömmel vettek részt a szigligeti kiránduláson, ahol a vár megtekintése után fürdés következett a Balatonban. A program nagyon sok élményt adott a résztvevőknek és csapatokat kísérő szülőknek is, az ellátással, ebéddel, az ajándékokkal, érmekkel.

SPORTTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

SPORTTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 2022.08.20-09.15. Látogatók 1500 fő. A kiállítás azzal a céllal jött létre, hogy a fotókon, korabeli dokumentumokon, újságcikkeken, visszaemlékezéseken keresztül is megmutassa: Tapolca sportszerető város, olyan település, ahol a jelen sportja nagyszerű hagyományokra épül. A nagyszámú látogatót úgy kísérte végig a kiállítás, hogy közben bepillantást engedett abba a közegbe is, amelyben a sportágak kibontakoznak, fejlődnek.

Az előzőekben felsorolt programok a résztvevők, kísérők, látogatók számára ingyenesek voltak, a napközis táborok és labdarúgó tornák részvevői teljes ellátást, szolgáltatásokat, kis értékű tárgyi eszközöket kaptak. Közvetett támogatásban részesültek az ingyenes programok, szolgáltatások, ellátások következtében e gyermekek szülei, családjaik, mintegy 300 fő.
A TIAC VSE elnöksége, valamint a táborokban, programokban résztvevők és hozzátartozóik, kísérőik köszönetüket fejezték ki a támogatóknak – Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. – az ingyenes ellátásért, szolgáltatásért.

Sajtóközlemény

A megvalósítás 2022. 11.18-án fejeződött be. A költségek elszámolása folyamatban van, határideje 2024. 02.29.

Tapolca, 2022. 12.29.

              Rédli Károly
                 TIAC VSE elnöke